spoon

Směsi

Adžika
Tato aromatická, nepříliš ostrá směs je specialitou gruzínské a arménské kuchyně. Používá se na dušená i pečená masa, na grilování kuřat a ryb a do masových náplní. Obsahuje chmeli-suneli, sumah, papriku, česnek a koriandr.All purpose seasonig
Je to univerzální kořenící přípravek indické kuchyně. Obsahuje pepř, hořčici, papriku, cibuli, česnek, celer a kmín.
Amazonské koření
Obsahuje pepř, papriku, zeleninu, tymián, rozmarýn, sůl. Toto aromatické a středně ostré koření se používá k přípravě steaků, na pečení a grilování omáček.
Americká steaková sůl
Tato aromatická a středně ostrá směs je jedním z našich nejžádanějších koření. Používá se na steaky, pečená masa a do omáček. Obsahuje bazalku, pepř, cibuli, tymián, papriku, sůl, a cukr.Americké koření s rumovým aroma
Je to univerzální směs na minutky a grilování. Důležité pro zachování aroma je použití až těsně před koncem úpravy pokrmu. Složení je obdobné jako americká sůl.
Angula – gulášové koření
Protože obsahuje mouku, přidává se tato skvělá směs až před dokončením přípravy guláše. Obsahuje cibuli, kmín, papriku.

Arabská směs
Používá se při přípravě arabských pokrmů, pečení a grilování všech druhů masa, k přípravě luštěnin, zeleninových směsí i do guláše. Tato ostřejší směs obsahuje římský kmín, papriku, česnek, korinadr a chilli.

Asado – argentinské koření
Tato směs byla původně používána k přípravě ryb, ale našla si oblibu také při přípravě jiných druhů masa, do omáček a salátů. Obsahuje kořenovou a listovou zeleninu, papriku, pastiňák, pepř a cibuli.

Assago
Výrazná směs, obsahující mletou hořčici, estragon, nové koření, česnek a sůl, je určena k přípravě bílých mas, především ryb, králičího masa a drůbeže.

Baby gril
Tato specialita s univerzálním použitím je určena hlavně dětem, neboť neobsahuje glutaman a je nepálivá. Obsahuje sladkou papriku, vegetu bez glutamanu, česnek a koření orient.Bahára
Arabská směs na zvěřinu, skopové a jehněčí. Ostrá aromatická chuť. Složení: originální receptura.Barbecue
Americká pikantně ostrá specialita k přípravě steaků, zejména jsou-li připravovány na grilu na dřevěném uhlí. Vynikající chuť a barvu však dodá také bílému masu. Obsahuje pepř černý a bílý, papriku, rozmarýn, chilli, koriandr, kmín a cukr.Barevné pepře
Klasická kombinace černého, bílého, zeleného a červeného pepře má široké uplatnění.

Bramborák 1
Obsahuje sůl, česnek, papriku, majoránku a pepř. Použití je zřejmé z názvu.

Bramborák 2
Vynikající směs do bramboráků: sůl, česnek, majoránka, cibule.

Brazilská kořenící sůl
Jde o hrubou, silně aromatickou a ostrou směs, určenou k přípravě steaků, ke grilování a pečení všech druhů masa. Lze ji použít jak při nakládání masa, tak na závěr přípravy pokrmu. Obsahuje černý a bílý pepř, cibuli, česnek a krystalickou sůl.

Bylinkové máslo
Tato směs má uplatnění při přípravě bylinkového másla, podávaného k minutkám i vařeným masům, do polévek i omáček nebo k ochucení majonézy. Je vhodná i na zeleninové saláty a zcela univerzálně pro všechny diety.

Bylinné koření na steak
Chuťově vyvážená směs deseti druhů bylin, česneku a malého množství soli je univerzálním kořením nejen k přípravě steaků.

 
Cibulový a česnekový pepř
Kombinace chuti uvedených v názvu nachází široké uplatnění při přípravě minutek i ve studené kuchyni.Citrónový pepř
Tato aromatická směs na bázi pepřů a citrónové kůry je vynikající při úpravě ryb a steaků.Country
Směs pro nakládání všech druhů masa, určených k pečení nebo přípravě na pánvi. Složení: římský kmín, hořčice, paprika, česnek, sůl, konzervační přísada.Čínské koření
Směs určená k přípravě klasické „české číny“. Aroma a barva vyniknou především při naložení. Obsahuje škrob, papriku, zázvor, cibuli.

Čubrica
Je to oblíbená směs balkánské kuchyně, vhodná do salátů (šopský), mletých mas, džuveče a rožněných mas. Obsahuje saturejku, pískavici, kukuřičnou mouku a pálivou papriku.

 
Ďábelské koření
Tato ostrá směs nachází uplatnění při přípravě všech jídel z masa a zeleniny, která mají být opravdu ďábelská. Základem směsi jsou chilli papričky, sečuánský pepř a česnek.
 
Fish masala
Je to ostrá směs na ryby dle indické kuchyně. Obsahuje koriandr, chilli, kurkumu, česnek.
 
Garam masala
Používá se k přípravě specialit indické kuchyně – masových i vegetariánských. Obsahuje kardamom, muškátový květ i ořech, fenugreek, hřebíček, skořici, cumin a chilli.Gigot
Směs koření na skopové maso podle originální receptury. Obsahuje česnek, papriku, kmín, cumin, pepř a korinadr.Grilovací koření Sindibád
Sindibád je jedna z našich nejoblíbenějších směsí, chuťově výrazná a vyvážená. Obsahuje papriku sladkou a pálivou, česnek, kari, kořenovou zeleninu a sůl.Guláš extra
koření do všech druhů gulášů. Má pikantní, ostřejší chuť. Paprika maďarská sladká i pálivá, pepř, hořčice, majoránka, koriandr, kmín, sůl, směs zeleniny.

Gurmán
Tato univerzální dochucovací sůl obsahuje cibuli, papriku, česnek, muškátový ořech, koriandr, sůl.

Gyros
Toto řecké koření nese název stejnojmenného pokrmu. Je určeno k nakládání masa na rožnění, ale jeho použití je široké: do mletých mas, na minutky, do salátů, na těstoviny. Obsahuje papriku, cibuli, česnek, bazalku, rozmarýn, tymián a sůl.

 
Hřibové koření
V této směsi převládají praví hřiby, proto má velmi výrazné aroma. Používá se do polévek, omáček i pod maso, a co je důležité – až těsně před závěrem přípravy pokrmu. Obsahuje hřibovité houby, listovou zeleninu, cibuli a koriandr.
 
Chicken masala
Je to pikantní indická směs na kuře. Obsahuje chilli, kurkumu, cumin, cibuli, zázvor a česnek.Chilli con carne
Tato směs je určena k přípravě mexického národního jídla, lze ji však použít všude tam, kde chceme docílit opravdu pikantně ostré chuti. Obsahuje římský kmín, papriku, chilli, sůl a oregáno.Chimichuri (přísně střežená indiánská receptura)
Vynikající směs na bázi sušeného kečupu je určena k ochucení minutek (ve směsi s olejem se musí odležet), ale i čerstvých zeleninových salátů, pomazánek a vaječných nebo sýrových pokrmů. Směs je argentinského původu a původní domorodé použití je na salát z okurek, pórku a dalších druhů zeleniny nebo k ochucení fazolí.Chop – suey
Chop – suey slouží k přípravě stejnojmenné čínské speciality, ale používá se i do sojového masa a na čínské závitky. Obsahuje zázvor, kurkumu, kořenovou zeleninu, koriandr, kmín, citrónovou kůru.
 
Italská bylinná směs
Tato středně hrubá směs zeleného koření a bylinek slouží k ochucení masových směsí podávaných ke špagetám. Používá se i na pizzu, do salátů a na maso. Je to univerzální dietní koření. Obsahuje bazalku, oregano, majoránku, tymián, rozmarýn a šalvěj.
Jizerská směs
Originální receptura z Jizerek, určená hlavně pro krájená masa pro dětskou stravu, neslaná, bez glutamanu. Koriandr, paprika, citrón, petržel, 4,5% soli.
 
Kajunské koření
Červená, jemně mletá směs amerického typu na grilování i pečení masa. Silně ostrá, kořenná směs. Složení: sůl, česnek, paprika, cibule, pepř, kmín, hořčice, oregano, tymián.Karibské koření
Směs se sezamovým semínkem je určená k pečení, grilování i přípravu steaků. Chuť, barva i vůně se umocní naložením a odležením ve směsi s rostlinným olejem. Obsahuje sezamové semínko, citrónovou kůru, koriandr, pažitku, papriku a cibuli.Kari
O této původem indické, ale dnes již mezinárodně známé a používané směsi se říká, že kolik kuchařů, tolik typů kari koření se dá vymyslet. Nachází uplatnění při přípravě masa, polévek, omáček, luštěnin, rýže, drůbeže a ryb. Základem je kurkuma, zázvor, chilli, koriandr, česnek a sůl.Kari delikates
Tato žlutooranžová mírně ostrá varianta obsahuje větší množství kurkumy a koriandru.

Kari indické
Jde o velice aromatickou středně ostrou směs.

Kari madraské jemné
Toto nepálivé kari z madraské oblasti obsahuje mimo základu řecké seno a listy murrayi.

Kari madraské ostré
Tato varianta obsahuje korinadr, chilli, kurkumu, mák, sůl, murrayu a fenykl.

Kari thajské
Charakteristikou této výrazně ostré varianty je červenožlutá barva.

Klobásová směs
Obsahuje sůl, papriku sladkou a pálivou, pepř, česnek, nové koření a kmín.

Kohoutí sůl
Tuto směs, která je určena ke grilování a pečení kuřat, se vyplatí do masa pečlivě vetřít, nikoli pouze posypat na povrch. Nezapomeňte vetřít i do vnitřních částí – i bílé maso tak dostane pikantní chuť. Obsahuje papriku, sůl, pepř a chilli.

Koření do játrových knedlíčků a paštik
Tato směs má mnohem širší použití, než říká její název. Ochucuje, a to pikantně a ostře, také dušená játra, ledvinky, ragú, skopové i jehněčí maso. Obsahuje cibuli, pepř, kořenovou zeleninu, majoránku, hořčici, petržel, papriku a sůl.

Koření do mletých mas
Je určeno k nejrozmanitějším úpravám mletého masa. Použít se dá také do masových a zeleninových náplní (plněné papriky) a do masových a játrových zavářek. Obsahuje majoránku, česnek, zázvor, kmín, sůl, muškátový květ a pepř.

Koření do perníku
S výjimkou kypřícího prášku obsahuje veškerá koření, potřebná k přípravě klasického domácího perníku: anýz, fenykl, badyán, skořici, hřebíček, pomerančovou kůru, muškát a kardamom. Užije se i při vánočním pečení.

Koření na drůbež
Toto koření je nutno smíchat s olejem a pečlivě vetřít z obou stran do připraveného kuřete. Zachováte-li stejný postup, můžete tuto směs použít i na rybu, jehněčí a skopové maso. Je to středně ostrá směs, které jídlu dodává barvu. Obsahuje papriku, kurkumu, tymián, kmín a sůl.

Koření na hranolky
Často mdlou chuť hranolků nahradí pikantní, ostřejší reakcí chuťových buněk. Na1 kg hranolků stačí jedna čajová lžička. Obsahuje sůl, papriku, kari a muškát.

Koření na kotlety
Je to směs s úzkým použitím, ale stoupající oblibou. Dodává totiž masu velmi pěknou barvu a po pečlivém vetření a krátkém odležení i pikantní chuť. Obsahuje papayu, která změkčuje masová vlákna, cibuli, papriku, hořčici, zázvor a pepř.

Koření na pomazánky
Je určeno do všech druhů a typů slaných sýrových, tvarohových a majonézových pomazánek. Široké uplatnění má tedy hlavně ve studené kuchyni. Obsahuje papriku, kořenovou a listovou zeleninu, kopr, pepř a kmín.

Koření na ryby celé
Původně bylo připraveno pro rybu „na modro“, ale má uplatnění mnohem širší: od rybí polévky až po nakládání svíčkové. Obsahu je nové koření, bobkový list, pepř a jalovec.

Koření na ryby červené
Směs rozmíchejte s olejem a pečlivě vetřete. I po tepelné úpravě si zachová červenou barvu a pikantní chuť. Můžete ji použít při přípravě sladkovodních i mořských ryb, upravených grilováním nebo pečením. Obsahuje papriku sladkou, sůl, chilli, a hořčici.

Koření na ryby hnědé
Je to univerzální koření s výraznou vůní, vhodné i do rybích polévek. Obsahuje česnek, papriku, pepř, bazalku, kmín, pískavici a kurkumu..

Koření na ryby zelené
Tato jemná směs – jedna z našich vynikajících specialit je vhodná především na pstruha, lososa a další jemná rybí masa. Hodí se i do salátů a aspiků. Obsahuje bazalku, sůl, kopr, hořčici, kořenovou a listovou zeleninu.

Koření na špagety
Používá se k ochucení omáček a masových směsí, podávaných spolu se špagetami a jinými těstovinami. Je to sice koření italské kuchyně, ale nic nebrání použití do omáčky, polévky či klasického leča. Obsahuje karotku, sůl, česnek, tymián, bazalku, pepř, majoránku, oregáno, rozmarýn a saturejku.

Koření na vepřovou pečeni
Obsahuje sůl, česnek, kmín, koriandr, cibuli a pepř. Použití je jasné z názvu.

Koření pěti vůní
Pikantní a již velmi dobře známá směs se používá k přípravě čínských specialit, především k ochucení marinád. Obsahuje badyán, sečuánský pepř, skořici, fenykl a hřebíček. Je výborné na čínskou kachnu.

Kouřová sůl
Je určená k dochucení všech pokrmů, kterým chcete dodat uzenou vůni. Nerozhoduje, jestli ji použijete na maso, párek či české šunkofleky. Obsahuje sůl a přírodní identické kouřové aroma.

Kovbojské koření
Je to pikantní směs steakového typu s vůní udírny. Obsahuje kouřovou sůl, pepř, citrónovou kůru a majoránku. Používá se na pečení a grilování.

Králičí maso
Tato směs je vhodná na králíka s omáčkami, králíka na cibuli, zelenině, ale i na zajíce. Obsahuje sůl, česnek, kořenovou zeleninu, cibuli, pepř, nové koření, tymián, bobkový list a citrónovou kůru.

Krůtí maso
Vhodné na pečení a grilování, závitky a pod. Obsahuje papriku, sůl, cibuli, česnek, hořčici, kmín, chilli, celer, kořenovou zeleninu, oregáno, nové koření a šalvěj.

Kuře Apollo
Tato aromatická směs se zeleným kořením je určena k pečení a grilování drůbeže. Obsahuje rozmarýn, kurkumu, sůl, bazalku, saturejku a papriku.

Kuře Nero
Oblíbená směs na veškerou drůbež s výraznou kmínovou vůní obsahuje kmín, papriku, česnek, cibuli, pepř a chilli.

Kuře na paprice
Obsahuje papriku, sůl, hovězí vývar, citrónový prášek, česnek, chilli.

Kuře Pollo
Směs na pečené i grilované kuře obsahuje sůl, cibuli, pepř, papriku, bazalku, rozmarýn, zázvor, česnek a šalvěj.

Kuře Orient
Obsahuje sůl, kari, cibuli, česnek, sumah, saturejku, bazalku a chilli.

 
Maso na šalvěji
Pro přípravu vepřového i kuřecího masa na pánvi i na grilu. Složení: šalvěj, kmín, 20% soli, paprika sladká, koriandr, česnek, chilli, hořčičná moučka.Mexické koření
Ostrá směs na přípravu nejen mexických specialit z masa a luštěnin obsahuje papriku, chilli, nové koření, bobkový list, cibuli, sůl, rozmarýn a česnek.Mletá masa
Směs obsahuje majoránku, česnek, cibuli, pepř, kmín, sůl zázvor, nové koření a muškátový květ.
 
Nasi goreng
Oblíbená směs pojmenovaná podle stejnojmenného indonéského pokrmu je určena k ochucení rýže a jídel z rýže, masa a zeleniny, např. rizota. Pokrmu dodá originální chuť. Obsahuje kurkumu, listovou a kořenovou zeleninu, rajčatový prášek, cibuli, hořčici a nové koření.
 
Orient
Je to pikantní směs na dušená i pečená masa. Obsahuje kari koření, česnek, sůl a kořenovou zeleninu.
 
Paella
Je určena k přípravě stejnojmenného španělského pokrmu – rizota s mořskými plody a kuřecím masem. Obsahuje rajčata, pepř, šafrán, sůl, papriku, cibuli a kurkumu.Pařížský pepř
Směs je určena na všechny druhy steaků a grilovaných mas, ale i všude tam, kde se používá pepř. Svým složením dokáže maso i obarvit. Obsahuje černý i bílý pepř, papriku, koriandr a rajčatový prášek.Pašerácké koření
Je to vynikající směs aromatických bylin s kurkumou a sezamem. Kurkuma dodá pokrmu barvu, sezam mu nedovolí vysychat a koření mu dodá jemnou, neopakovatelnou chuť. Hodí se nejen na masová i bramborová jídla, ale i do zeleniny. Obsahuje papriku, kurkumu, tymián, kmín, oregáno, rozmarýn a sezam.Pečené kuře
Obsahuje sůl, papriku, česnek, bílý pepř, majoránku a rozmarýn.Pizza
Tato barevná směs do tradiční italské pizzy je vyvážená a aromatická. Obsahuje koriandr, pepř, oregáno, hořčici, sůl, papriku a listovou zeleninu.Provensálské koření
Tradiční směs francouzské kuchyně je určená k přípravě drůbeže, do salátů, bylinných omáček a octů. Obsahuje rozmarýn, tymián, saturejku, bazalku, estragon a šalvěj.Přísada na zjemnění masa – zkřehčovač
Tato přísada je vhodná především na minutky. Obsahuje i sůl, ale základem je papaya, která činí maso křehkým a měkkým. Postupuje se tak, jako bychom maso osolili, pak přísadu do masa prsty vetřeme a necháme asi 20 minut odležet.
 
Salátové byliny
Hodí se k přípravě salátů, omáček i pomazánek. Směs obsahuje cibuli, karotku, libeček, petržel, papriku, pórek, celer, lilek a kopr.Sambal
Je to indonéská specialita ostré chuti, vhodná na dušená masa a fazole. Obsahuje cibuli, česnek, rajčatový prášek a chilli..Svařené víno
Obsahuje skořici, hřebíček, nové koření, badyán, lipový květ a meduňku.

Svatý Hubert
Tato směs na zvěřinu je vhodná jak při nakládání masa, tak při pečení a dušení. Obsahuje bobkový list, jalovec, tymián, pepř, koriandr, šalvěj a hřebíček.

Svíčková
Vynikající směs na dochucení stejnojmenné omáčky obsahuje nové koření, bobkový list, hřebíček, kořenovou a listovou zeleninu.

 
Tandoori masala
Vynikající indická směs se používá rozmíchaná s bílým jogurtem k pečení a grilování masa. Obsahuje koriandr, pískavici, kmín, pepř, cibuli, zázvor, hřebíček, česnek a bobkový list.Těstíčko na obalování – česnekové, paprikové, pepřové, orientální, indické, jemné
Obsahuje mouku, sušené žloutky a příslušný druh koření. Příprava je rychlá – jen se rozředí vodou.
 
Víděňské chlebové koření
směs koření k použití při výrobě domácího pečiva (chléb, rohlícky, pletýnky…)Virginia
Jde o zrnitou a barevnou dekorativní směs, určenou na grilování nebo pečení všech druhů masa. Má velmi vyváženou pikantní chuť a po tepelné úpravě i zajímavou barvu. Obsahuje hořčici, koriandr, pepř, papriku, sůl, kořenovou a listovou zeleninu a oregáno.
 
Wu – fen
Tato čínská specialita je určená k přípravě východoasijských pokrmů z masa, zeleniny a rýže. Obsahuje zázvor, hřebíček, šafrán, kurkumu a skořici.
 
Zabijačkové koření
Směs je určena do jitrnic, prejtu, jelítek, polévky i tlačenky. Nic ale nebrání použití pod dušená masa, bramborového guláše nebo do karbanátků. Obsahuje majoránku, muškátový květ, sůl, nové koření, pepř, česnek a celerový list.Zaziki
Zaziki je známý řecký okurkový salát s jogurtem a olivovým olejem. Směs ochutí nejen tento salát, ale i jiné studené delikatesy, ať už aspiky, pomazánky či náplně. Obsahuje česnek, kopr, sůl.Zlaté kuře
Určeno na kuře pečené v troubě, které získá zlatavou kůrku. Složení: sůl, paprika, česnek, cibule, petrželka, kmín.
 
Žebírka s medem
Je to specialita s výraznou chutí, nejen na vepřová žebírka. Obsahuje sůl, česnek, zázvor, papriku sladkou, chilli, sojovou omáčku a med.