spoon

Maso

Africké kuře na kari - NOVĚ PŘIDÁNO

Celé rozporcované a vykostěné kuře, lžička olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 konzerva oloupaných rajčat, 1 bobkový list, 2 lžičky kari, 1 plechovka kokosového mléka, 1 citron. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari, osolíme a vaříme dalších asi 5 min. Přidáme kuřecí maso a vaříme, dokud maso neztratí růžovou barvu. Zmírníme teplotu, přidáme kokosové mléko a za občasného míchání vaříme dalších asi 15 min. Těsně před podáváním vmícháme šťávu z citronu.

Ananasové lodičky

Ananas rozčtvrtíme a dužinu najemno pokrájíme. 500 g kuřecích prsou nasekáme, přidáme nakrájený ananas, 100 ml bílého vermutu, 250 ml smetany, 100 g strouhanky, 3 vejce, 50 g hladké mouky, sůl, pepř, tymián, rozmarýn a zamícháme. Směsí vyplníme čtvrtky ananasu a dáme péct. Plátky 3 velkých brambor naskládáme do zapékací mísy, zalijeme směsí smetany, soli, pepře, 3 stroužků česneku a muškátového oříšku a pečeme dozlatova.

Arménská vepřová kýta

Z vepřové kýty nakrájíme plátky, které okořeníme římským kořením, osolíme a obalíme v hladké mouce. Plátky opečeme na rozpáleném oleji, přidáme nasekaný česnek, na nudličky nakrájenou papriku s okurkou a na plátky nakrájenou cibuli s rajčaty. Mírně podlijeme vodou a pod pokličkou necháme zvolna probublávat, až je maso měkké. Podáváme s různě upravenou rýží.

Barevná stehna - NOVĚ PŘIDÁNO

6 vykostěných kuřecích stehen, grilovací koření, 2 lžičky francouzské hořčice, 100 g nivy, červená paprika, stroužek česneku, velká cibule, kousek uzeného sýra, mletý rozmarýn, 20 černých oliv, olivový olej, sojová omáčka, máslo. Každé stehno plošně rozřežeme na co největší tenký plát, posypeme grilovacím kořením, pomažeme hořčicí, doprostřed dáme kousek nivy, plátek červené papriky, kousek cibule a uzeného sýra, okořeníme rozmarýnem. Pevně zavineme a svážeme nití. Zprudka opečeme na olivovém oleji, vyjmeme a do zbylého oleje vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, zbytek červené papriky a nivy, olivy na půlky, vodu, lžičku másla, rozmarýn, drcený česnek, lžičku sojové omáčky a sůl, chvíli povaříme až se rozpustí sýr a vznikne omáčka. Omáčkou polijeme závitky a pečeme asi 45 min. v remosce. Občas podlijeme vodou.

Bifteky se zeleným pepřem - NOVĚ PŘIDÁNO

800 g hovězí svíčkové, sůl, pepř, 7 lžic rostlinného oleje, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžíce zeleného pepře, 200 ml vývaru z masoxu, 100 ml smetany. Svíčkovou odblaníme a maso nakrájíme na 4 špalíky. Lehce je naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme po obou stranách olejem. Necháme 30 minut v lednici odležet. Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z masoxu. Důkladně rozkvedláme, přidáme smetanu a pečlivě promícháme. Asi 20 minut za stálého míchání povaříme. Do omáčky přidáme zelený pepř (asi 1/2 roztlučeme) a krátce prohřejeme. Maso opečeme na rozpáleném oleji z každé strany.

Citrónové kuře

Kuře marinujeme několik hodin v citrónové šťávě z 3-5 citronů. Do pekáče nalijeme trochu oleje a rozpuštěnou slaninu. Kuře necháme okapat, osolíme, posypeme provensálským kořením a česnekem. Vše zvenku i zevnitř. Opečeme v pekáči na obou stranách a přidáme marinádu z citrónové šťávy. Mírně pečeme do měkka. Po upečení přidáme několik lžic kyselé smetany. Podáváme s rýží.

Čínská krůtí prsíčka - NOVĚ PŘIDÁNO

400 g krůtích prsíček, sůl, mletý pepř, kari, cibule, 3 stroužky česneku, 150 g bambusových výhonků v konzervě, 150 g sojových klíčků z konzervy, 150 g žampionů, 1 červená paprika, petrželka, 200 g rýže, sojová omáčka. Z masa nakrájíme tenké proužky a opečeme na oleji, přendáme z pánve do hrnce a přikryjeme, aby zůstaly teplé. Na šťávě po opékání osmažíme cibuli, plátky česneku a kostičky paprik, přidáme bambus, sojové klíčky, žampiony, petrželku, osolíme, opepříme a přidáme trochu kari. Zamícháme, přidáme uvařenou rýži, zakapeme sojovou omáčkou, podlijeme trochou vody, nahoru dáme maso, přiklopíme a dusíme na velmi mírném ohni, dokud rýže nevsákne šťávu.

Filé na kari - NOVĚ PŘIDÁNO

500 g rybího filé, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, kari, 2 lžíce hladké mouky, olej, mletý zázvor, šálek smetany, špetka cukru. Filé nakrájíme na kousky, zakapeme citrónovou šťávou a necháme 15 minut odležet. Potom osolíme, posypeme kari a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji smažíme po všech stranách dozlatova. Poté filé vyjmeme a necháme v teple. Do oleje po smažení nasypeme zázvor, cukr, vmícháme smetanu a promícháme. Šťávou filé podlijeme a podáváme s brambory.

Filé s kokosem a pikantní omáčkou

Kousky ryby nebo filé obalíme v mouce, vajíčku a strouhaném kokosu a opečeme dozlatova. Do rendlíku dáme olej a asi 1 minutu opékáme nastrouhaný zázvor, chilli papričku a česnek. Potom přidáme lžičku mletého koriandru, lžičku mletého muškátu, stroužek česneku, 2 lžičky kečupu, 2 lžičky šťávy z citronu, 3 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 lžíce vody, 1 lžičku cukru, sůl a černý pepř. Touto omáčkou zalijeme osmažené kousky ryb. Podáváme s rýží.

Grilované kuře Jorgo - NOVĚ PŘIDÁNO

Celé kuře rozporcujeme, 500 g brambor oloupeme a nakrájíme na plátky, 3 cukety podélně rozčtvrtíme, 2 rajčata nakrájíme na osminky, osolíme a okořeníme kořením na drůbež nebo směsí Kuře Nero. Kousky masa potřeme kořenící směsí a pak olejem. Grilujeme asi 30 minut, přičemž maso často potíráme olejem. Podáváme se zeleninovým ragú (opečeme zeleninu na másle a podlijeme slepičím bujónem).

Hornická roštěná - NOVĚ PŘIDÁNO

500 g hovězí roštěné, 3 velké cibule, extra panenský olivový olej, 300 g slaniny, směs pepřů, provensálské koření, uzený sýr, vegeta, mražená zeleninová směs. Cibule nakrájíme na čtvrtky a půlku z nich vložíme do pečící misky společně se slaninou. Maso důkladně obalíme v koření a vegetě a společně s druhou půlkou slaniny zprudka osmažíme na olivovém oleji. Až se maso zatáhne, vložíme ho do misky a přelijeme olejem. Přihodíme zbytek cibule, slaniny a zasypeme mraženou zeleninou. Pečeme asi 90 min. při 200 °C. Ke konci pečení posypeme strouhaným uzeným sýrem a necháme ho roztavit.

Hovězí na badyánu - NOVĚ PŘIDÁNO

Zadní hovězí maso nakrájíme na kostky, 2 cibule na malé kostičky. Na rozpáleném oleji zpěíme cibuli, přidáme kostky masa a opečeme, přidáme hvězdičku badyánu, lžičku zázvoru a 2 lžíce sojové omáčky, zalijeme vodou a podle chuti osolíme. Vaříme v papiňáku asi 30-45 min. Podle potřeby zahustíme solamylem. Nezapomeňte vyndat badyán před podáváním.

Kapr na sladké paprice - NOVĚ PŘIDÁNO

4 porce kapra, 250 g slaniny, 1 lžíce hladké mouky, 250 g másla, 3 lžíce oleje, 4 dl smetany, sladká paprika, sůl. Opláchnuté a osušené porce kapra protáhneme klínky slaniny a osolíme. Na rozehřátém oleji zvolna opečeme. Vyjmeme, olej z pánve slijeme, v pánvi rozpustíme máslo a zaprášíme moukou a paprikou. Mírně osmahneme a zalijeme 1 dl vody a smetanou. Směs rozmícháme a za stálého míchání provaříme. Osolíme, vložíme zpět kapra a krátce podusíme. Podáváme s rýží nebo brambory.

Kapr v pivě vařený

Do kastrolu nalijeme 500 ml světlého piva, přidáme celou oloupanou cibuli, bobkový list, celý pepř a hřebíček. Přivedeme do varu a vložíme 4 očištěné a vykostěné porce kapra potřené solí. Vaříme mírně asi 5-10 minut. Uvařenou rybu opatrně vyjmeme, do vývaru přidáme instantní jíšku a 60 g másla a doděláme omáčku. Na talíři porce omáčkou přelijeme a posypeme najemno nasekanou zelenou petrželkou. Jako přílohu podáváme vařené brambory.

Kebab po afghánsku

800 g jehněčí kýty očistíme, nakrájíme na kostky a naložíme do směsi připravené ze 2 stroužků česneku, soli, koriandru, pepře, 2 lžiček citrónové šťávy a 1 feferonky. Můžeme přidat i trochu oleje. Druhý den maso napícháme na jehly a grilujeme asi 15 minut. Maso bedlivě sledujeme, jeho povrch nesmí být suchý. Hotový kebab můžeme posypat rozinkami. Na talíři přidáme trochu ostrého chutney (čatní) a lžíci směsi granátových jablek a datlí. Podáváme s chlebem.

Kotlety na rozmarýnu - NOVĚ PŘIDÁNO

4 vepřové kotlety bez kosti naklepeme, osolíme, potřeme 4 stroužky prolisovaného česneku, okořeníme mletým rozmarýnem (stačí špetka), naskládáme do vymaštěného pekáče, na maso položíme 2 na plátky pokrájená rajčata, podlijeme a pečeme v troubě při 220 °C do měkka. Mezitím rozšleháme ve větším hrnku 2 vejce, mírně osolíme, přidáme 75 g strouhaného sýra a směsí zalijeme kotlety. Po ztuhnutí vajec posypeme strouhaným sýrem a zapečeme, až sýr začne zlátnout.

Královské kuře

3 plátky kuřecích prsíček uvaříme ve slané vodě s 5 stroužky česneku a kouskem zázvoru. Na pánvi v oleji osmahneme cibulku, přidáme kari, lžíci bílého vína, vývar z kuřecích prsíček, 3 lžíce meruňkové marmelády a 4 lžíce majonézy. Omáčku rozmixujeme a přidáme ušlehanou šlehačku. Maso rozkrájíme na kousky a přelijeme omáčkou. Podáváme s rýží, brambory či těstovinami.

Krůtí nebo kuřecí maso s ananasem - NOVĚ PŘIDÁNO

500g masa, 5 lžic olivového oleje, 1 cibulka, 3 stroužky česneku, trochu šafránu nebo 1 lžíce kurkumy, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička koriandru, 1/4 lžičky skořice, 1 lžička přírodního cukru, 1 lžička medu, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžička škrobové moučky, 400g nakrájeného nejlépe čerstvého ananasu, sůl. Maso nakrájíme na silnější nudličky a opečeme na olivovém oleji, přidáme cibulku, česnek a až je maso nazlátlé, přidáme koření, med, cukr a promícháme. Přidáme ananas a společně dusíme asi 6 minut. Můžeme mírně podlít vodou, když je maso měkké, vmícháme sojovou omáčku, ve které jsme rozmíchali škrobovou moučku. 2 min povaříme. Nakonec dochutíme solí a podáváme s rýží, kterou můžeme obarvit kořením nasi goreng nebo kurkumou.

Křidélka v jogurtu - NOVĚ PŘIDÁNO

Kuřecí křidélka, 500 g bílého jogurtu, 2 lžíce kari, 2 lžičky sladké papriky, lžíce olivového oleje, sůl. Jogurt spolu s kořením, olejem a solí smícháme a do vytvořené marinády vložíme omytá kuřecí křidélka. Dáme do lednice a necháme 24 hodin odležet. Před pečením křidélka vyjmeme, necháme okapat a pečeme v troubě.

Kuřecí kousky na kari

4 kusy kuřecího nebo krůtího filé nakrájíme na kostky a necháme 1 hodinu v marinádě. Marináda: 2, lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari, půl lžičky cayenského pepře, 1 lžíce koriandru, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř. Omáčka na kuře: 1 nastrouhaná okurka, 1 bílý jogurt, 1 lžíce kerblíku, 1 lžíce ostrého chutney (čatní). Marinované kousky masa napícháme na špejle a grilujeme asi 15 minut, otáčíme a poléváme marinádou. Na talíř podáváme s omáčkou a rýží.[/expand"]

Kuřecí křidélka v medové marinádě Do misky z varného skla dáme olej, 4 lžíce sojové omáčky, 1 plnou lžíci medu, trochu bílého pepře a dvě lžíce sambalu. Směs zahřejeme, až se med rozpustí a potom do ní rozšleháme celé vejce. Do této marinády naložíme osolená křidélka a necháme je hodinu odstát. Potom je obalíme ve strouhance a usmažíme na oleji. Podáváme s brambory a oblohou.

Kuřecí prsíčka Mňam

Kuřecí prsa naklepeme, osolíme a rukou vetřeme koření steak. Z obou stran pokapeme olivovým olejem a necháme odležet jednu hodinu v chladnu. Připravíme si tři druhy sýra: plátky eidamu, nivu a hermelín. Prsíčka orestujeme po obou stranách asi dvě minuty a vložíme do pekáčku. Na každý kousek dáme všechny tři druhy sýra, oříšek másla a nahoru 3-4 kuličky růžového pepře. Podléváme vodou nebo později smetanou.

Kuřecí stehýnka po myslivecku - NOVĚ PŘIDÁNO

4 kuřecí stehýnka opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osmahneme, osolíme, přidáme koření (petrželka, 4 celé pepře, hřebíček, 2 nová koření, bobkový list, 4 bobulky jalovce, špetka tymiánu) a podlijeme vínem. Dusíme do měkka. Přidáme 2 lžíce rajčatového prášku (nebo rajčatového protlaku), trochu vody nebo vývaru a povaříme. Vyjmeme koření a podáváme s těstovinami nebo rýží, sypeme strouhaným sýrem a petrželkou.

Kuřecí stehýnka se sambalem

4 kuřecí stehýnka omyjeme, osušíme, osolíme a v troubě pečeme při 200 °C asi 30 minut. Smícháme 50 g medu, 75 ml medoviny, lžíci olivového oleje, 50 ml omáčky Asia a 1 lžičku koření sambal oelek. Okořeníme paprikou a pepřem a po 15 minutách pečení potíráme touto směsí stehýnka. Papriky a cibulky nakrájíme na nudličky. Omyjeme dvě snítky rozmarýnu a tymiánu, osušíme je sdrhneme lístky. V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a 5 minut na něm dusíme papriky. Přidáme cibulky, lístky bylinek a nakrájený česnek a opékáme dalších 5 minut. Upravíme na talíře se stehýnky.

Kuře Floyd

Kuře naporcujeme na menší části a narychlo opečeme. V kastrolu osmahneme cibulku, přidáme rajčata, zázvor, česnek a kardamom. Chvíli povaříme. Poté přidáme předsmažené porce kuřete, lžíci kari a zamícháme. Zalijeme kuřecím vývarem, zakryjeme poklicí a asi dvacet minut dusíme. Nasekané chilli a bazalku promícháme se směsí a nakonec přidáme bílý jogurt (musí se vmíchat na mírném ohni, nebo se srazí). Nakonec přidáme čerstvou zelenou petrželovou nať.

Kuře na červeno

Ve větším hrnci rozehřejeme asi 5 lžic oleje, do kterého vložíme naporcované celé kuře. Několik minut smažíme, pak přidáme 2 lžíce octa, necháme jej vysmažit a přilijeme asi 3/4 litru vody. Asi 10 minut vaříme na prudkém ohni, poté přidáme 4 lžíce sojové omáčky, 3 lžíce cukru krystal, 1 lžičku zázvoru a 1/2 lžičky soli. Ztlumíme oheň a dusíme asi 10 minut.

Kuře na kurkumě - NOVĚ PŘIDÁNO

Očištěné kuře (asi 1,5 kg) rozdělíme na jednotlivé porce, osolíme a opepříme. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme kurkumu a zalijeme vodou. V tomto základu dusíme kuře do měkka. Poté vyjmeme kuře a základ zahustíme moukou, přimícháme smetanu, 20 minut povaříme a dochutíme solí. Kuře podáváme přelité omáčkou s rýží nebo těstovinami.

Kuře na tymiánu

Dno pekáče lehce potřeme olejem. Na vrstvu z brambor nakrájených na čtvrtky dáme nakrájenou cibuli, česnek a papriku, osolíme a posypeme tymiánem. Na tuto vrstvu dáme kousky naporcovaného kuřete, osoleného a posypaného tymiánem. Podlijeme asi 1/2 deci vody. Pečeme asi 75 minut, v půlce kuře obrátíme.

Kuře s medem a zázvorem

Kuře rozdělíme na 8 porcí a mírně nasolíme. 5 kousků zázvoru asi na půl hodiny namočíme do vody. Kuře vložíme do mísy z varného skla. Dvě lžíce medu rozdělíme na kousky, které položíme na kuře. Přidáme zázvor a cibuli, do které jsme napíchali 8 hřebíčků. Podlijeme 2 dl červeného vína, přidáme 12 lžic sojové omáčky a pomalu pod pokličkou pečeme. Posledních 10 minut dopékáme odkrytě. Podáváme s kari rýží.

Kuře v jogurtu

Do bílého jogurtu zamícháme 2 lžíce kari, půl lžičky cayenského pepře a špetku mletého zeleného pepře. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, naložíme do takto připravené směsi a marinujeme přes noc. Druhý den maso s marinádou prudce opečeme na oleji a dáme do misky. Ve stejné pánvi opečeme cibuli, pórek, mrkev, 4 stroužky česneku, 2 papriky, špetku tymiánu, půl lžičky zázvoru, půl lžičky skořice a kousek másla. Potom přidáme maso s marinádou, trochu podlijeme vodou (asi 3 lžíce) a lehce podusíme. Podáváme s rýží a salátem.

Losos na zázvoru - NOVĚ PŘIDÁNO

4 porce lososa, zázvor, sůl, citrónová šťáva, polohrubá mouka. Lososa osolíme, bohatě okořeníme zázvorem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli uležet. Obalíme v mouce a na oleji usmažíme. Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem.

Mexické chilli

V hrnci rozehřejeme lžíci olivového oleje s třemi stroužky česneku nakrájenými na plátky a opékáme na něm na kostičky nakrájené maso (400 g) do vydušení. Přidáme 1 velkou cibuli, 2 bobkové listy, 150 ml rajčatové šťávy a konzervu rajčat. Zamícháme, dle potřeby podléváme 200 ml vody a dusíme, až je maso měkké a šťáva se odpaří na polovinu. Vmícháme 450 g okapaných červených fazolí z konzervy, lžičku oregana, lžičku mletého římského kmínu, špetku chilli, dle chuti osolíme a prohřejeme.

Nakládaný bůček

Asi 1,5 kg syrového bůčku rozkrojíme na polovinu a vaříme asi 45 minut v tlakovém hrnci s pěti kuličkami černého pepře, 5 kuličkami nového koření a 1-2 bobkovými listy. Po vychladnutí vyjmeme kosti a chrupavky a maso potřeme směsí z 15 stroužků česneku, sladké papriky, worcesterské omáčky, chilli a grilovacího koření. Podáváme studené, nakrájené na tenké plátky.

Naložené kuřecí řízečky - NOVĚ PŘIDÁNO

Stehenní kuřecí řízky vložíme do mísy a promícháme s marinádou. Marináda: vejce, škrobová moučka, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránka. Naložené řízky necháme přes noc uležet. Smažíme na oleji a podáváme s bramborou kaší.

Paella

Maso (dary moře, ale např. i kuřecí nebo vepřové nakrájené na nudličky) osolíme, opepříme a opečeme s cibulí a česnekem. Zalijeme vývarem, do kterého dáme jednu lžíci paelly, a 20 minut dusíme. Přidáme uvařenou rýži. Rajčata, papriky, žampiony, fazolky a zelený hrášek opečeme, podusíme a přimícháme do směsi.

Pečená treska na šalvěji

Tresku (cca 1 kg) nakrájíme na špalíčky. Pokapeme citronem, vetřeme sůl a posypeme šalvějí. Zabalíme do anglické slaniny, stáhneme alobalem a pečeme v horké troubě. Při servírování rybu zakápneme citronem a polijeme rozpuštěným máslem se šalvějí a petrželkou. Posypeme nahrubo mletým pepřem.

Ragú s jalovcem a s tymiánem

K přípravě potřebujeme 4 plátky krkovičky nebo zadního hovězího. Osmahneme cibuli a zelenou papriku. Potom přidáme celý rajčatový protlak a maso. Chvíli dusíme, pak přidáme tymián, jalovec, koření na divočinu (Hubert apod.) pepř a sůl. Slabě podlijeme vývarem. Asi po hodině přidáme kelímek zakysané smetany s moukou. Do hotového jídla přidáme lžíci rybízové marmelády.

Raubířská

Porce pro 6-8 osob: 1/2 kg zadního hovězího, 1/2 kg kuřecích steaků a 1/2 kg krkovičky nakrájíme na plátky. Rozmixujeme 3 vajíčka se dvěma velkými cibulemi, paličkou česneku, lžící koření Steak a lžící koření Virginia. Maso dáme do mísy, zalijeme směsí, prohněteme a necháme den odležet v chladu. Nakrájíme 300 g slaniny a střídavě ji napichujeme na rožeň spolu s plátky masa. Maso stlačíme k sobě a převážeme provázkem nebo řídkým obvazem tak, aby tvořilo na rožni jednolitý válec. Pomalu pečeme nad dřevěným uhlím zhruba 4 hodiny. Po upečení krájíme na plátky a podáváme s chlebem a nakládanými okurkami.

Rošťáky

Roštěnky naklepeme, nasolíme a obalíme v hladké mouce. Do čtyř vajec nadrobno nasekáme 5 stroužků česneku, přidáme lžíci worcesterské omáčky, špetku pepře, lžičku směsi Gurmán, asi 3 lžíce solamylu a lžíci hořčice. Do této směsi maso na 1-4 dny naložíme. Smažíme zvolna.

Rybí guláš - NOVĚ PŘIDÁNO

Rybí filety (pro 4 osoby), 3 velké cibule, česnek, olivový olej, sůl, pepř, drcený kmín, sladká paprika, 1 zakysaná smetana. Cibuli osmahneme dozlatova, přidáme pokrájený česnek, poklademe osolené a mírně opepřené filety, přidáme kmín, necháme chvíli osmahnout i z druhé strany, potom přilijeme vodu a dusíme do měkka. Přidáme sladkou papriku a nakonec zahustíme zakysanou smetanou.

Sekané biftečky na fazolích a křenu

400 g kuřecích stehenních řízků osolíme, opepříme, najemno nasekáme a tvoříme z něj malé kuličky, které opečeme na olivovém oleji. Z kysané smetany, čerstvého křenu, 200 gbílých sterilovaných fazolí, posekaných špenátových listů, kudrnky, kopru a soli vymícháme dresink, kterým opečené kuličky masa přelijeme a vše necháme vychladnout. Podáváme s opečeným toastem.

Sindibádova pochoutka

Na oleji osmažíme velkou cibuli s kuřecím (skopovým) masem nakrájeným na kousky. Okořeníme arabskou nebo libanonskou směsí a osolíme. Postupně přidáme na nudličky nakrájenou mrkev (2 – 3 ks) a orestujeme. Celý hrnek rozinek trochu zalijeme vodou, chvíli vaříme a přidáme ke směsi. Vše chvíli dusíme, přidáme hrnek nevařené rýže a zalijeme 2 cm nad rýži vodou. Po uvaření rýže pokrm zamícháme, přidáme špetku zeleného pepře a můžeme podávat. K této asijské pochoutce se hodí všechny druhy salátu.

Smažená kuřecí prsa v nivovém těstíčku sypaná ořechy

Suroviny: 2 plátky kuřecích prsou, 200 g brambor, 100 g nivy, 1 vajíčko, hrnek hladké mouky, hrnek mléka, sekané ořechy, olej, sůl, grilovací koření. Prsíčka naklepeme, osolíme, okořeníme grilovacím kořením a obalíme je těstíčku z vajíčka, mouky, mléka a strouhané nivy. Dáme je na pánev, horní stranu posypeme oříšky a dozlatova osmažíme. Podáváme s americkými brambory.

Specialita starého kuchaře

Potřebujeme celé kuře, 300 g vepřového masa, žampiony, uzené maso a želatinový prášek. Žampiony a uzené maso nakrájíme na kostičky, smícháme s rozmixovaným vepřovým masem a želatinovým práškem. Touto směsí potřeme vykostěné kuře a vše ochutíme paštikovým kořením. Kuře srolujeme jako roládu, zabalíme do varné fólie a alobalu a vaříme 50 minut ve vodě.

Studené kuře - NOVĚ PŘIDÁNO

1 kuře, 2 lžíce octa, 4 stroužky česneku, 4 lžíce mletého kokosu, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky zázvoru, 1 lžička kari, bobkový list, 2 lžíce oleje, 1,5 lžičky cukru, sůl. Kuře naporcujeme, osolíme a uvaříme nepříliš do měkka. Ocet, utřený česnek, rozvařený kokos a všechno koření smícháme a na oleji pár minut opražíme. Pak vložíme kousky kuřete a podlijeme vývarem. Dusíme asi 15 minut, přidáme cukr, přisolíme. Necháme vychladnout.

Tondovo kuře

Cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájíme na kolečka. Přidáme konzervu rajského protlaku, trochu kečupu, jalovec a bobkový list. Kuřecí stehna bez kůže osolíme a posypeme pepřem. Položíme je na vrstvu zeleninové směsi a posypeme provensálským kořením. Zalijeme trochou vody a pečeme pod pokličkou.

Tygří krevety s pikantní omáčkou

16 tygřích krevet omyjeme a vyloupeme z krunýřů. Konzervu loupaných rajčat rozmělníme a necháme okapat. Rozehřejeme olivový olej a na mírném ohni osmahneme krevety. Poté je vyjmeme z pánve a do šťávy nasypeme 2 protlačené stroužky česneku, 2 nakrájené papriky a rajčata. Krátce podusíme, přidáme 1/2 svazku tymiánu a 2 snítky rozmarýnu. Podle chuti osolíme a opepříme.

Vepřový sen - NOVĚ PŘIDÁNO

Větší plátky vepřové kýty, slanina, kysané zelí, niva, mouka, cibule, černé pivo, sůl, pepř. Rozklepané plátky naplníme směsí osmažené cibulky se slaninou, kysaného zelí a nastrouhané nivy. Spíchneme párátkem, obalíme v mouce a zprudka osmažíme, až se maso zatáhne. Vložíme do pekáče, obsypeme nahrubo nakrájenou cibulí, podlijeme černým pivem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 min.

Vietnamské kuře

Kuře rozdělíme na 6-8 kousků, osolíme, opepříme zeleným pepřem a vložíme do marinády. Marináda: 5 lžic Worcesteru, 5-8 lžic oleje, 4 lžíce papriky, 1 lžíce čubrice. Necháme přes noc. Druhý den orestujeme tuto směs: 4 cibule na kolečka, 5 stroužků česneku, 1 lžíce kari, 1 lžíce zázvoru, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 paprika, pórek, brokolice a 2-3 brambory. Zvlášť potom orestujeme kuře v marinádě a vše dáme do zapékací mísy 40 minut zapéct. Podáváme s rýží.