spoon

Zeleninové pokrmy

Bezmasá čína - NOVĚ PŘIDÁNO

400 g žampionů nakrájíme na plátky, 4 papriky na nudličky, 2 pórky na kolečka, 2 cibule nadrobno. Smícháme a zalijeme nálevem: 4 lžíce oleje, 4 lžíce sójové omáčky, sladká paprika, nasekaná chilli paprička, sůl a 2 lžíce solamylu. Druhý den směs opražíme na trošce oleje, přidáme 4 na čtvrtky nakrájená rajčata a chvíli podusíme. Podáváme s rýží.

Bombajské brambory

Na oleji opražíme dvě lžíce černé hořčice, lžíci kurkumy, dvě lžíce mletého koriandru, dvě lžíce garam masaly a malou lžičku cuminu. Do rozpálené směsi nakrájíme na větší kousky brambory vařené ve slupce a orestujeme. Pak přidáme asi čtyři kousky másla, nastrouháme trochu zázvoru a přidáme lžičku chilli. Znovu za stálého míchání restujeme a přidáme 4 nakrájená rajčata. Až jsou rajčata pěkně změklá, dochutíme solí a přidáme hrst celerové natě. Můžeme podávat s kousky kuřete (třeba na kari) nebo jíme jako hlavní jídlo.

Bramborový sen

Uvaříme brambory ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kousky a rozprostřeme do zapékací misky. Okořeníme je Podravkou, zeleným pepřem a dvěma stroužky propasírovaného česneku. Z tuhé smetany, nastrouhaného eidamu, nivy a trochy mléka utřeme „těstíčko“, které rozestřeme na brambory. Celé zapečeme na grilu, aby vznikla zlatá kůrčička. Před podáváním posypeme petrželkou.

Brambory v alobalu

Kartáčkem vydrhnuté brambory napíchneme několikrát vidličkou a ještě vlhké je zabalíme do patřičně velkých kusů alobalu. Dáme do trouby nebo na gril. V elektrické troubě pečeme při 200 °C 40-50 minut. Nejlepší je píchnout jehlicí do brambor přes alobal a tak se přesvědčit, zda jsou hotové.

Broskvové chutney (čatní)

Potřebujeme: 1000 g broskví, 3 cibule, 100 g rozinek, 400 g cukru, 250 ml vinného octa, 1 rovnou lžíci ostré mleté papriky nebo chilli, špetku šafránu. Broskve přelijeme vařící vodou, oloupeme a zbavíme pecek. Dužinu broskví a cibuli nakrájíme na kousky. K přípravě použijeme širší kastrol, do kterého dáme nakrájené broskve a cibuli spolu s ostatními přísadami. Vše za stálého míchání vaříme na mírném ohni do hustoty kečupu. Hotové plníme do sklenic.

Chutney (čatní) z jablek, chilli a zázvoru

1/2 kg oloupaných jablek rozvaříme s trochou vody. Přidáme 4 lžíce rozinek, sůl, chilli, bílý pepř, 3 lžíce šlehačky, 1-2 lžíce bílého vína a 1/2 lžíce zázvoru. Vše povaříme a rozmixujeme. Naplníme do sklenic a necháme v chladnu ztuhnout.

Cibulové kroužky - NOVĚ PŘIDÁNO

1/2 kg cibule nakrájíme na kolečka silná asi 1 cm a rozdělíme na jednotlivé kroužky. Obalíme je nejprve v mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme dozlatova. Přebytečný tuk necháme odsát na vrstvě papírových utěrek.

Červená řepa s fenyklem a anýzem

3,5 kg očištěné a uvařené červené řepy nakrájíme na malé kostky, promícháme s 15 dkg strouhaného křenu a zalijeme nálevem. Nálev: 1 l vody, 0,5 octa, 15 ks sacharinu, 1 malá lžička soli, 1 malá lžička fenyklu, 1/2 lžičky anýzu. Plníme do sklenic a vaříme 30 minut v páře.

Fazole se zeleninou a se sambalem

1/2 kg bílých nebo velkých hnědých fazolí namočíme přes noc do vody a druhý den uvaříme v osolené vodě do měkka. Tři střední cibule a dvě červené papriky nakrájíme na kostičky a osmahneme na sádle. Přidáme 20 dkg nakrájené anglické slaniny nebo bůčku. Okořeníme 5-10 g sambalu (podle chuti) a přidáme 4 nakrájená rajčata. Vše mírně podusíme a lehce zaprášíme lžičkou mouky. Přimícháme scezené fazole, přidáme trochu vody a 10-15 minut dusíme. Nakonec zjemníme smetanou a dle chuti dosolíme.

Kořeněný pilaf s brokolicí

Suroviny: 500 g rýže, 200 g brokolice, 2 červené cibule, 100 g žampionů, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, kardamom, hřebíček, celý pepř, celá skořice, kurkuma, 50g rozinek, 50 g kešu ořechů, 1 l zeleninového vývaru, olej, sůl. V rozehřátém oleji orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme houby, česnek, rýži a koření a mícháme, dokud se rýže neobalí. Zalijeme vývarem a podle chuti osolíme. Přidáme růžičky brokolice, přivedeme k varu a vaříme 15 minut pod poklicí. Odstavíme, přidáme rozinky a oříšky a necháme ještě 5 minut pod poklicí.

Mexické placky – tortily

450 g kukuřičné mouky smícháme s 6 lžícemi tuku a 280 ml horké vody a trochou soli. Na válu vypracujeme těsto a vyválíme asi 12 placek. Placky na pánvi z obou stran opečeme. Zeleninová náplň: na opečenou cibuli nakrájíme baklažán, papriku, pórek, rajčata a slaninu. Přidáme chilli, bílý pepř a dusíme do měkka. Touto směsí naplníme placky.

Mexický ohnivý hrnec

200 g den předem namočených barevných fazolí zalijeme 1 l vody a vaříme do změknutí. V jiném hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme 2 na kolečka nakrájené cibule a 2 nakrájené papriky, 2 lžičky koření Mexiko a orestujeme. Později přidáme 1 menší nakrájenou cuketu, 8 oloupaných a nakrájených rajčat, 4 lžíce rajčatového protlaku, sůl a dusíme, až zelenina změkne. Přidáme 2 nakrájené klobásy a scezené fazole. Vše promícháme a prohřejeme. Sypeme strouhaným sýrem.

Okurky rychlokvašené

Do sklenice nebo kameninové nádoby dáme na dno kopr, vinný list, hořčičné semínko, koriandr, nové koření, celý pepř a bobkový list. Naskládáme velké okurky a zalijeme horkým nálevem tohoto složení: 1 l octa, 4 l vody, 20 dkg soli, 20 koleček sacharinu. Můžeme konzumovat čtvrtý den. Po delším skladování začnou mléčně kvasit – není na závadu.

Paprikové chuťovky

4 papriky rozpůlíme a odstraníme jadérka. Připravíme si směs ze dvou kousků balkánského sýra a 15 dkg ementálu. Sýr nastrouháme, přidáme tři vajíčka a malou lžičku koření chimichuri. Půlky paprik naplníme sýrovou směsí a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Zakapeme olivovým olejem a dáme péci. Před dokončením na každou papriku položíme dva plátky anglické slaniny.

Pečený lilek (4 porce)

Dva lilky oloupeme, nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme vypotit. Po chvíli je otřeme a spolu s cibulí nakrájenou na kolečka osmažíme na oleji. Přidáme 4 stroužky česneku, koriandr (čerstvý nebo sušený) a chvíli pečeme v troubě. Pak přidáme 2 rajčata nakrájená na kolečka a osolená, kelímek bílého jogurtu, vrátíme do trouby a ještě chvíli zapékáme. Podáváme s chlebem.

Rajčatové chutney (čatní)

2 kg rajčat pomeleme na masovém strojku, přidáme 7 dkg soli a 20-30 dkg česneku. Naplníme do skleniček a uložíme do ledničky. Nesterilizujeme!

Sekaná z kukuřice - NOVĚ PŘIDÁNO

425 ml sterilované kukuřice slijeme a necháme okapat. 2 žloutky utřeme se solí, pepřem, 1/4 lžičky sladké papriky a 1/2 balíčku prášku do pečiva. Přidáme 2 nadrobno nasekané cibule, zalijeme 1/2 litrem mléka a za stálého míchání přisypeme 300 g polohrubé (hrubé) mouky. Přidáme 2 lžíce olivového oleje, nasekanou petrželku a okapanou kukuřici. Nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Hmotu vložíme do předem vymazaného a vysypaného pekáče a 20-25 minut zapékáme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s bramborovou kaší.

Zapečená brokolice se sýrem

Růžičky z 1/2 kg brokolice a 1/2 kg květáku spaříme ve vroucí vodě a naskládáme do máslem vymazaných misek. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou šarlotku, zalijeme 200 ml smetany a přivedeme k varu. Do smetany přidáme nadrobno nakrájený hermelín a necháme rozpustit. Dochutíme zázvorem a koriandrem. Omáčkou přelijeme květák s brokolicí, posypeme směsí strouhanky a parmazánu a necháme zapéct do zlatova.

Zapečené brambory se zeleninou

Brambory vaříme v osolené vodě asi 10 minut, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Cibuli a uzené maso nakrájíme na drobné kostky, okořeníme zeleným pepřem a osmahneme dorůžova. Brokolici a 3 papriky nakrájíme na kousky. Do zapékací formy vymazané tukem a strouhankou klademe střídavě vrstvu brambor, vrstvu cibulky s uzeným masem, brokolici s paprikou, strouhaný sýr a vrstvu brambor. Smetanu smícháme s se 3 vejci, přidáme grilovací nebo mexické koření, polijeme touto směsí brambory a zapékáme v troubě dozlatova. Podáváme se zeleným nebo ledovým salátem.

Zapečené brambory s jarním tvarohem

500 g nových brambor vaříme v osolené vodě s kmínem 10 minut. Slijeme, necháme odkapat a ještě horké potřeme 1 lžící olivového oleje. Zabalíme do alobalu a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 20 minut při 270 °C. Mezitím rozšleháme 250 g tvarohu s 4 lžícemi mléka a 2 lžícemi oleje. 1/2 svazku petrželové natě, 1/2 svazku pažitky, 1/2 svazku kopru a 1 menší cibuli nadrobno nasekáme, nakrájíme na plátky 1 svazek ředkviček a vše přidáme do tvarohu. Dochutíme pikantním kořením (např. kohoutí sůl, Virginia nebo koření pěti vůní). Podáváme s bramborami vyndanými z alobalu. Vhodné také jako příloha ke grilovanému masu.

Zapečené brambory s kerblíkem, petrželkou a pažitkou

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a pokrájíme na silnější plátky. Z másla a mouky připravíme jíšku a povaříme ve vývaru z jedné kostky masoxu. Pak přidáme pepř, sůl, kerblík, petrželku a pažitku. Brambory zalijeme, necháme půl hodiny odležet a potom v troubě 10 minut zapečeme. Podáváme jako samostatné jídlo nebo k opékané uzenině.

Zapékané fazole se sýrem a rajčaty

400 g sterilovaných fazolí slijeme a necháme odkapat. Nakrájíme 1 cibuli, 2 loupaná rajčata zbavíme semen a nasekáme na kostičky, promícháme s lžící petrželky, dvěma špetkami mletého pepře, 100 g strouhaného sýra a fazolemi. Narovnáme do pekáčku vymazaného máslem a dáme péci. Po prohřátí zalijeme 3 vejci rozšlehanými s 200 ml smetany a trochou soli. Zapékáme dokud vejce nezatuhnou.

Závin s kysaným zelím

Listové těsto vyválíme na dva pruhy. Nakrájíme a osmažíme 2-3 velké cibule, 5 stroužků česneku nakrájíme na plátky, připravíme si cca 200 g salámu (Herkules), stejné množství anglické slaniny nebo uzeného masa a 1 balení kysaného zelí. Na pruhy těsta rozložíme salám, osmaženou cibuli a česnek. Posypeme cayenským pepřem (nebo pašeráckým, mexickým či grilovacím kořením) a rozložíme kysané zelí. Na zelí nasypeme vegetu a trochu zeleného pepře. Nahoru naskládáme uzené maso nebo anglickou slaninu, zamotáme, potřeme žloutkem a pečeme do červena. Podáváme teplé.

Zeleninové placičky

Květák, brokolici a kapustu uvaříme ve slané vodě. V kastrolu opečeme nakrájenou cibuli, 4 mrkve a malý pórek, zalijeme šálkem vody a dusíme do měkka. Potom přidáme uvařený květák, brokolici a kapustu, okořeníme 4 lžícemi koření na špagety, 1 lžící nasi goreng a malou lžičkou zeleného pepře. Přidáme 1 paličku rozmačkaného česneku, 4 vajíčka, 3 lžíce krupice a 2 rozkrájené rohlíky. Tuto směs uhněteme a děláme z ní placičky, které obalujeme ve strouhance a smažíme 2-3 minuty z každé strany v oleji. Podáváme s černým chlebem.

Zeleninový koktejl - NOVĚ PŘIDÁNO

Ingredience: 400 g rajčat, 200 g paprik, 300 g salátových okurek, 150 g vepřové šunky, 300 ml bílého jogurtu, 100 g eidamu, 25 g cukru, citron, sůl. Očištěnou, opranou zeleninu nakrájíme na plátky, šunku na nudličky. Směs vložíme do salátové mísy, osolíme, přidáme cukr a citron podle chuti. Nakonec lehce vmícháme jogurt a povrch posypeme strouhaným sýrem.

Znojemské okurky

Množství je na 11-13 sklenic: 3 l vody, 9 dl 8% octa, 25 dkg pískového cukru, 40 koleček cukeerinu, 20 kuliček nového koření, 20 ks bobkového listu, 13 dkg soli, hořčičné semínko, kousek celé skořice, 5 ks hřebíčku a koriandr. Svaříme (20 minut), okurky zalijeme studeným nálevem a sterilujeme 2 minuty při 80 °C.