spoon

Cukroví a likéry

Anýzky

Mícháme půl hodiny 14 dkg cukru s jedním celým vajíčkem a jedním žloutkem. Potom přidáme 14 dkg mouky a 1 lžíci anýzu. Vypracujeme těsto, vyválíme plát a vykrajujeme čtverečky, které potřeme vajíčkem. Pečeme v mírné troubě.

Bábovka s jablky a skořicí - NOVĚ PŘIDÁNO

180 g polohrubé mouky, 180 g cukru krupice, 3 vejce, 6 lžic mléka, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička mleté skořice, 3 jablka, 1/2 prášku do pečiva. Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Poté přidáme plnou lžičku mleté skořice a zašleháme. Přidáme rostlinný olej a mléko a vyšleháme. Postupně zašleháváme polohrubou mouku s práškem do pečiva a poté přimícháme našlehaný sníh z bílků. Nakonec přidáme jablka nakrájená na malé kostičky. Těsto vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 20 minut při 200 °C, potom snížíme teplotu na 170 °C a pečeme ještě asi 40 minut.

Banánová buchta - NOVĚ PŘIDÁNO

2 vejce, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 100 g másla, 1/2 lžičky jedlé sody, 1 prášek do pečiva, 4 banány, 1/4 lžičky skořice, 1/4 lžičky soli, špetku muškátového oříšku, hrst vlašských ořechů. Do mísy zamícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. V jiné misce rozmixujeme banány, vejce, rozehřáté máslo a pomalu přisypáváme směs z první mísy a nakonec přidáme ořechy. Ve vymazané formě pečeme asi 60 min. při 180 °C.

Bleskový makovec

Hrnek mletého máku smícháme s 3/4 hrnku cukru, 1 balením vanilkového cukru, hrnkem polohrubé mouky a 1/2 balení prášku do pečiva. Přidáme 250 ml mléka s rozšlehaným vejcem, lžíci rumu a 1/2 lžičky skořice. Umícháme těsto a nalijeme do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Jablečná kaše

800 g omytých a oloupaných jablek bez jadřinců nahrubo nastrouháme. Uvaříme je se 100 g cukru krupice, jednou celou skořicí a lístky máty doměkka. Zahustíme strouhankou.

Jednoduchý perník

Do hrnku teplého mléka nebo černé kávy vmícháme 10 lžic rozpuštěného medu, 4 lžíce rozehřátého a vychladlého másla a 1 vejce. Směs vlijeme po částech do 2 a půl hrnku hladké mouky promíchané s 1 hrnkem moučkového cukru, 1 balíčkem prášku do perníku, 1 balíčkem prášku do pečiva a lžící kakaa. Pečeme ve středně vyhřáté troubě na vymazaném a strouhankou vysypaném plechu.

Kakaový perník

Hrnek teplého mléka s 1 rozšlehaným vejcem smícháme s 1 lžící rozpuštěného medu a 1/2 rozehřátého vychladlého másla. Směs po částech vmícháme do 2,5 hrnku hladké mouky s 1,5 hrnku moučkového cukru, 2 lžícemi kakaa, 1 balíčkem prášku do pečiva a 1/2 balíčku prášku do pečiva. Těsto vlijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Krémové tiramisu

4 balíčky krémového sýra, 1/2 balíčku měkkého tvarohu, 3 žloutky, 3 lžíce moučkového cukru, 100 ml rumu, 125 ml šlehačky, 1,5 sáčku piškotů, šálek černé kávy, kakao. Žloutky utřeme s cukrem, přidáme krémový sýr, rum a nakonec vše lehce promícháme s ušlehanou šlehačkou. Piškoty namočené v kávě prokládáme krémem tak, aby krém byl poslední vrstvou. Povrch posypeme kakaem. V chladničce necháme odležet několik hodin či do druhého dne.

Křupavé preclíčky

Z 250 g hladké nebo polohrubé mouky, 70 g cukru, vanilkového cukru, 150 g másla a jednoho vejce uhněteme hladké těsto. Uděláme z něj kouli, zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny do ledničky. Potom z těsta vyválíme asi 4 mmsilný plát. Preclíčky vypichujeme tvořítkem nebo je pleteme z tenkých válečků. Na plech vyložený pečícím papírem klademe preclíčky a potíráme je žloutkem, který jsme si předtím rozšlehali s lžící mléka. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme asi 12 minut dozlatova. Ještě horké posypeme cukrem a necháme vychladnout.

Křupavé linecké cukroví

125 g změklého másla ušleháme do pěny, přidáme 1 vejce, 100 g cukru, 50 g mletých lískových ořechů, 200 g celozrnné pšeničné mouky, lžičku prášku do pečiva, špetku skořice a mletého hřebíčku a vypracujeme těsto, které dáme na 60 min do lednice. Poté jej vyválíme na 3 mm a vykrájíme formičkou. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě při 180° C asi 12 min do zlatohněda. Ještě horké placičky namažeme džemem a slepujeme. Sypeme moučkovým cukrem.

Likér z černého bezu

2 litry zralých kuliček černého bezu opláchneme ve vodě, zalijeme jedním litrem vody a svaříme s vanilkou a hřebíčkem asi 20 minut. Vodu slijeme, přidáme 1 kg cukru a ještě trochu povaříme. Po vychladnutí přidáme 1/2 litru rumu. Můžeme dochutit dvěma lžícemi černé kávy. Před konzumací necháme minimálně jeden týden uležet. Pijeme vychlazené.

Makovec s cuketou - NOVĚ PŘIDÁNO

2 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek pískového cukru, 3 vejce, 1 hrnek mléka, 1 hrnek oleje, 1 hrnek mletého máku, 2 ,5 hrnku polohrubé mouky, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička mleté skořice, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy. Nastrouhanou cuketu dáme do mísy a přidáme žloutky, cukr, olej a mletý mák a promícháme. Postupně přidáváme mléko a mouku s kypřícím práškem a sodou. Nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků a těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme zvolna asi 40 minut. Vychladlý moučník můžeme polít čokoládovou polevou.

Máminy perníčky

Na těsto budeme potřebovat: 40 dkg hladké mouky, 28 dkg mletého cukru, 8 dkg medu, 2 celá vejce, 5 dkg másla, 2 lžíce mléka, lžíci skořice, trochu badyánu 2 zrnka nového koření a trochu hřebíčku (utlučené), trochu vanilky, 1/4 lžíce jedlé sody. Těsto zpracujeme a necháme přes noc v chladu. Vykrájíme formy, potřeme vejcem a pečeme v mírné troubě. Zdobíme směsí z jednoho bílku a půlky hrnku cukru.

Náplň do závinu třešňová

Asi 1000 g třešní nebo višní (bez pecek!), 3-4 lžíce pískového cukru, 2 lžíce nasekaných ořechů nebo mandlí, 1 lžička skořice, 2 lžíce strouhanky na posypání, 1-2 lžíce rozehřátého másla na pokapání.

Náplň do závinu broskvová (meruňková)

Asi 1000 g na plátky pokrájených meruněk nebo broskví, 3-4 lžíce pískového cukru, 4 lžíce strouhanky, 3 lžíce strouhaného kokosu, 2 lžíce rozehřátého másla.

Náplň do závinu borůvková

1,5 hrnku borůvek, 1 hrnek nastrouhaných jader lískových ořechů, 1 bílek, 4-5 lžic pískového cukru, 1 lžička skořice.

Náplň do závinu hrušková

Asi 800 g oloupaných a na plátky nastrouhaných hrušek, 4-5 lžic pískového cukru, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce nasekaných ořechů, 1 lžička skořice, 2 lžíce rozehřátého másla.

Náplň do závinu jablečná

Asi 1000 g oloupaných a na plátky nastrouhaných hrušek, 3-4 lžic pískového cukru, 4 lžíce strouhanky, 2 lžíce nasekaných ořechů, mandlí nebo strouhaného kokosu, 1 lžička skořice, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžíce omytých a osušených rozinek.

Olejová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky smícháme s 1 balením prášku do pečiva, přidáme hrnek pískového cukru, 125 ml oleje, 250 ml mléka, 3 vejce a umícháme těsto. Nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě.

Ořechová kolečka s náplní

Prohněteme 150 g změklého másla, 50 g cukru, 1 vejce, 80 g strouhaných vlašských ořechů, 250 g polohrubé mouky a sůl a těsto uložíme v potravinové fólii na 60 min do lednice. Poté z něj vyválíme plát silný asi 0,5 cm. Vykrájíme z něj kolečka, rozložíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme 15 min v předem vyhřáté troubě při 180° C. Mezitím rozehřejeme 50 g másla, smícháme s 50 g cukru, 40 g strouhaných vlašských ořechů, 5 g meruňkové marmelády a lžící rumu. Tímto krémem kolečka slepujeme. Nakonec rozpustíme 100g hořké čokolády, smícháme se 2 lžícemi smetany a kolečka potřeme, ozdobíme ořechem a posypeme moučkovým cukrem.

Ořechovka

30 zelených ořechů (musí se krájet jako máslo) namočíme přes noc do vody, potom rozkrájíme na kousky a dáme do demižónu s 1 litrem vodky (Božkov) a přidáme 1 rozkrájenou vanilku, 2 lžíce puškvorce, 10 hřebíčků, 4 kusy skořice, 1 lžíci fenyklu, 3 kuličky nového koření a 5 kuliček jalovce. Zavážeme plátýnkem a necháme na slunci v pokoji 6 týdnů ležet. Každý den je třeba demižonem pohnout. Po této době přecedíme přes jemný cedník nebo plátno a k této směsi přidáme 1 l svařené vody s 1/2 kg cukru. Nakonec ještě dáme půl litru rumu nebo kalvádosu, nikdy ne slivovici!!! Protřepeme a sléváme do lahví. A za 14 dní se můžeme léčit.

Ořechový perník

Hrnek teplého mléka s 1 rozšlehaným vejcem smícháme s 1 lžící rozpuštěného medu. Směs po částech vmícháme do 2,5 hrnku hladké mouky, kterou jsme promíchali s 1 hrnkem moučkového cukru, 2 lžícemi posekaných ořechových jader, 1/2 lžičky jedlé sody a 1 balíčkem prášku do pečiva. Těsto vlijeme na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech a zvolna pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Pistáciové pusinky

100 g pistácií jemně umeleme a smícháme s 200 g hladké mouky. Přidáme 150 g másla, 150 g cukru, vanilkový cukr, sůl a 2 žloutky. Vypracujeme hladké těsto, vyválíme z něho váleček o průměru asi 4 cm, zabalíme do potravinářské fólie a uložíme na hodinu do chladu. Z válečku krájíme asi 1 cm silná kolečka a tvarujeme z nich kuličky. Klademe je na plech vyložený pečícím papírem a do každé uděláme důlek. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 12 minut dozlatova. Po vychladnutí do každého důlku stříkneme trochu polevy z moučkového cukru a vody a ozdobíme kandovaným ovocem či pistáciovým oříškem.

Piškotová bábovka - NOVĚ PŘIDÁNO

Balíček piškotů, 4 vejce, 250 g hladké mouky, 160 g tuku, 160 g cukru, 1 prášek do pečiva, 1/8 l mléka, marmeláda, rozinky, strouhaný kokos, sekané oříšky. Vejce, cukr a tuk utřeme do pěny. Přidáme mouku, prášek do pečiva a mléko. Nakonec přisypeme rozinky a oříšky. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Rozetřeme do ní 1/3 těsta. Na těsto naskládáme těsně k sobě piškoty slepené po dvou marmeládou. Nalijeme druhou 1/3 těsta, položíme další vrstvu piškotů a zbytek těsta. Pečeme v mírné troubě asi 35-40 min.

Rychlá mokrá bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1/2 hrnku oleje (může být i trochu více, aby těsto nebylo příliš husté), 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra. Všechny přísady smícháme v míse, nejlépe ručním šlehačem, až se vytvoří řídké těstíčko. Jako vždy do části těsta lze přidat kakao. Vlijeme do vymazané a vysypané formy, přikryjeme alobalem a pečeme zvolna asi hodinu při cca 150° C.

Rýžové víno

Na 10 l potřebujeme: 1 kg dobře vyprané rýže, 2,6-3 kg krystalového cukru, 2-4 ks skořice, 3-5 ks rozsekaného zázvoru, 2 lžičky tymiánu, 10 kuliček nového koření;, 10 hřebíčků, 2 muškátové oříšky, lžičku pelyňku nebo puškvorce, nastrouhanou kůru ze čtyř citronů, 2 citrony nakrájené na kolečka, za korunu droždí. Rýži nasypeme do desetilitrového demižonu. Svaříme cukr s vodou (cca 8 litrů) a rýži po vychladnutí zalijeme. Přidáme všechny zbývající komponenty včetně rozdrobeného droždí. Až skončí bouřlivé kvašení (cca po 10 dnech), doplníme převařenou vodou až po hrdlo a necháme kvasit pod uzávěrem. Po 4-6 týdnech víno stočíme do jiné nádoby a necháme dokvasit asi 1 měsíc. Chceme-li získat víno červené barvy mírně odlišné chuti, můžeme je nechat kvasit s 200 g sušených borůvek. V tomto případě lze přidat více pelyňku nebo puškvorce.

Salcburské noky

Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh, všleháme 30 g cukru a lehce vmícháme 4 žloutky a 20 g hladké mouky. Velkou zapékací misku vymažeme máslem a ještě trochu másla vložíme na dno. Z těsta vytvoříme 4 noky, které vložíme do předehřáté misky. Pečeme v mírně rozehřáté troubě asi 5 – 7 minut. Opečené posypeme vanilkovým cukrem, ozdobíme ovocnou polevou a podáváme ještě horké.

Skořicové palačinky s banány - NOVĚ PŘIDÁNO

Přísady pro přípravu palačinek, 2 banány, lentilky, poleva, mletá skořice, cukr. Připravíme těsto na palačinky. Po nalití těsta na pánev na něj klademe tenká kolečka banánu. Když jsou palačinky hotové, polijeme polevou, posypeme skořicí a lentilkami.

Šlehačková bábovka

2 hrnky hladké mouky smícháme s 1/2 balíčku prášku do pečiva a hrnkem pískového cukru. Přidáme 3 vejce, 250 ml smetany ke šlehání a promícháme. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě.

Šlehačková bábovka s oříšky

3 hrnky polohrubé mouky promíchané s 1 balíčkem prášku do pečiva smícháme s 1/2 hrnku pískového cukru, špetkou soli a 2-3 lžícemi nasekaných ořechů. Přidáme 4 vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání a promícháme. Těsto nalijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 50 minut ve středně vyhřáté troubě.

Velikonoční jablečný moučník

4 žloutky utřeme s 200 g mletého cukru. Vmícháme 5 lžic dětské krupičky, 200 g strouhaných jablek, 100 g strouhaných ořechů, trochu kakaa a špetku mleté vanilky. Nakonec vmícháme ze čtyř bílků ušlehaný sníh, těsto nalijeme do dortové formy a pečeme zvolna ve středně teplé troubě. Po upečení polijeme čokoládou. Podáváme ozdobené šlehačkou.

Veselé kanovnické kloboučky

Z 250 g polohrubé mouky, 125 g cukru, balíčku vanilkového cukru, 2 žloutků a 125 g změklého másla vypracujeme těsto a necháme 30 min v lednici. Poté z něj vyválíme plát silný 3 mm a vykrájíme stejně velká kolečka (např. pomocí hrnečku). Do středu každého kolečka pak lžičkou dáváme stejně velké porce náplně, okraje potřeme bílkem, dvě strany opatrně přeložíme a lehce stlačíme. Náplň: z 1 bílku ušleháme sníh, opatrně přisypeme 40 g cukru a vmícháme 60 g mletých lískových oříšků a mandlí, 1/4 lžičky skořice a 1/4 lžičky mletého hřebíčku. Pečeme při 180° C v předehřáté troubě asi 14 minut.

Vinná pěna

6 žloutků smícháme s 230 g cukru a ve vodní lázni vyšleháme s 300 ml bílého vína do husté pěny. Přilijeme 3 lžíce brandy. Podáváme ozdobené jahodami či jiným ovocem.

Vločkové řezy s čokoládou

200 g čokolády na vaření nastrouháme nahrubo a v horké lázni ji za občasného míchání rozpustíme. Změklé máslo (250 g) s 300 g cukru, 2 vanilkovými cukry a 4 lžícemi vlažné vody ušleháme do pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a 4 vejce. Mezitím nasekáme vlašské ořechy (asi 450 g), smícháme je se 140 g polohrubé mouky, 60 g ovesných vloček, lžičkou prášku do pečiva a špetkou soli a vše opatrně zapracujeme do ušlehané máslové pěny. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme v předehřáté troubě asi 30 min. Vychladlý plát nakrájíme na řezy o velikosti zhruba 5×4 cm.

Výborný perník - NOVĚ PŘIDÁNO

300 g cukru, 400 g hladké mouky, 1/2 l vlažného mléka, 1 lžíce kakaa, 1 kypřicí prášek, lžíce koření do perníku, 1 dcl oleje, 2 vejce, marmeláda, kokos. Umícháme vejce s cukrem a postupně přidáváme všechny ostatní přísady. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme hotové těsto a pečeme asi 30-45 min., po upečení ihned natřeme marmeládou (nebo čokoládou) a posypeme kokosem.

Zázvorky

Suroviny: 1 celé vejce, 1 žloutek, 15 dkg cukru, 15 dkg hladké mouky, 1/2 lžičky sody, 1 lžíce zázvoru. Našleháme vajíčka s cukrem a přidáme mouku se sodou a zázvor. Těsto vykrájíme na plech a necháme odležet přes noc. Sušíme v troubě.