spoon

Ostatní

Bramboračka

500 g brambor, 2 menší mrkve, 1 kořen petržele, 1/2 celeru, kousek kapusty, 1 kedlubna, 40 g hladké mouky, 40 g másla, kmín, sůl, majoránka, 2 stroužky česneku, petrželka. Očištěné brambory a kořenovou zeleninu propláchneme, nakrájíme na kousky a dáme vařit do osolené horké vody s trochou kmínu. Po krátkém povaření zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a mouky. Až zelenina změkne, polévku odstavíme, ochutíme majoránkou a utřeným česnekem. Nakonec přidáme drobně nasekanou petrželku.

Bramborová pomazánka

1 velký uvařený brambor, 2 tavené sýry se šunkou, 1 uvařený a nastrouhaný žloutek, 3 lžíce mléka nebo smetany, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, pažitka. Jemně nastrouhané brambory utřeme se sýrem a nastrouhaným žloutkem. Přidáme česnek, najemno nasekanou pažitku, zředíme mlékem nebo smetanou. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Bylinkový chléb

300 g celozrnné pšeničné mouky, 300 g hladké žitné mouky, 40 g droždí, 1/4 l vlažné vody, lžíce soli, špetka cukru, 80 g rostlinného oleje, 4 lžíce čerstvě sekaných bylinek (cibulová nať, kopr, bazalka, pažitka, petrželka, estragon). Ve vodě rozehřejeme tuk, smícháme s cukrem a droždím, přidáme 2/3 mouky a vypracujeme těsto. Přikryté necháme kynout asi 30 minut. Pak přidáme zbylou mouku, sůl a bylinky. Nakonec těsto prohněteme. Pečeme v dortové formě 30 minut při asi 230 °C.

Chléb bez emulgátorů a éček

400g hladké mouky pšeničné 00 extra, 100g špaldové mouky, 1lžíce cukru krupice (nebo přírodní tmavý), 2 lžičky soli, 300ml vlažné vody (asi 25 °C), 1 sáček sušeného droždí, 3 lžíce kvalitního olivového oleje, 100g posekaných vlašských ořechů, 50g lískových jader, trochu hladké mouky na posypání. V míse smícháme obě mouky, cukr, sůl a droždí, přilijeme teplou vodu a olivový olej a hnětačem zpracováváme asi 8 minut. Pak těsto dáme na vál a ještě rukama hněteme asi 5 minut do koule. Bochánek dáme do mísy, nařízneme nahoře kříž, poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu kynout. Když těsto zdvojnásobí objem, znovu zpracujeme s ořechy a na vále vytvarujeme podlouhlý bochník (asi jako knedlík). Dáme na plech s pečícím papírem a nožem uděláme šikmé zářezy po celé délce chleba. Potřeme vodou a lehce posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Předehřejeme troubu na 220 °C a pečeme při 200 °C asi 20 minut. Před krájením necháme vychladnout.

Čertova pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl, barevný pepř 1 lžička. Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet.

Česneková pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, 4 druhy drcených pepřů. Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.

Česneková pikantní pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření. Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.

Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami - NOVĚ PŘIDÁNO

200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz). Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.

Čínská polévka

Do litru čistého slepičího vývaru dáme uvařit doměkka 3 cibule v celku, které poté vyjmeme. 1 mrkev nastrouháme na delší nudličky, 1 pórek nakrájíme na kolečka. 3 mm široké rýžové nudle necháme 6-8 minut namočit ve vařící vodě, poté je scedíme a propláchneme. Vývar okořeníme 2 bujony, kořením Orientální směs, lžičkou Podravky a lžící sojové omáčky. Dle chuti dosolíme a opepříme. Přivedeme k varu a přidáme mrkev a pórek. Vaříme 1-2 minuty a odstavíme. Na talíře rozdělíme porce nudlí a zalijeme horkou polévkou.

Dalamánky

20 g kvasnic, 3/8 l mléka, 1/2 kg žitné mouky, 100 g vařených brambor, sůl, kmín. Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek a necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a vypracujeme tužší těsto. Necháme vykynout. Na vále těsto rozdělíme na 20 dílů, ze kterých děláme polodlouhé dalamánky. Položíme je na vymaštěný plech, necháme nakynout. Podélně slabě nařízneme, potřeme vodou, posolíme a posypeme kmínem. Pečeme asi 15 minut při 180 °C.

Dresink tisíce ostrovů

Půl hrnku majonézy, 1 lžíci kečupu (nebo rajského protlaku), 1 lžíci hořčice a 2 lžičky citrónového octa smícháme a podle chuti osolíme a opepříme. V případě, že místo kečupu použijeme celkově kyselejší rajský protlak, můžeme zálivku ještě trochu přisladit.

Dresink z plísňového sýra

Půl hrnku majonézy, čtvrt hrnku smetany a 1 lžičku citrónového octa smícháme a vmícháme najemno nastrouhaný nebo dobře rozdrobený plísňový sýr (50 g sýra s modrou plísní, např. niva). Našleháme a dochutíme solí a pepřem.

Polévka z droždí

Balíček droždí, cibule, kousek másla, mrkev, brambor, petržel, sůl, masox, 1/2 lžíčky bazalky, 1/2 lžičky saturejky, pepř. Na másle zpěníme cibulku, přidáme droždí a osmahneme dozlatova. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme nastrouhanou zeleninu, masox, 3 kuličky pepře, bazalku, saturejku a povaříme asi 20 minut.

Dvouplísňové dortíčky

2 dvouplísňové sýry vodorovně rozpůlíme a lžičkou opatrně vydlabeme vnitřní část tak, aby vznikly 4 mističky. Vybraný sýr smícháme s 1 lžičkou kaparů, 1 lžičkou naloženého zeleného pepře, 70 g nasekaných vlašských ořechů a osolíme. Naplníme mističky a nakrájíme na malé dortíčky. Každý z nich ozdobíme kuličkami hroznového vína.

Francouzská omeleta

Ze 2 osolených vajec, 50 ml smetany a trochy strouhanky vyšleháme řídké těsto. Do pánve vložíme na rozpálený olej plátky žampionů, krátce opečeme zalijeme těstem a posypeme tymiánem. Opečeme z jedné strany, otočíme, posypeme strouhaným sýrem a dopečeme z druhé strany.

Francouzský pepřový sýr Boursin

2/3 sýru Lučina, 1/3 sýru Apetito dáme do misky, osolíme a opepříme, řádně rozmícháme a uděláme těsto, které dáme na dva dny do chladničky. Znovu rozmícháme a uděláme libovolné tvary, které obalíme ve francouzském (pařížském) koření (drcený pepř čtyř barev).

Gyrosová pomazánka

Nastrouháme nebo utřeme Nivu a promícháme ji s pomazánkovým máslem. Možno přidat ještě Lučinu. Vše zamícháme dohromady a přisypeme koření Gyros (množství dle chuti). Dochutíme nadrobno nakrájenou cibulkou.

Hamina - NOVĚ PŘIDÁNO

Cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, 2 lžičky pomazánkového koření, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli. Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle (v toastovači), hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

Játrová paštika

1/2 kg kuřecích jater opečeme v 1/4 kg sádla a necháme vychladnout. Potom přidáme 1 lžíci směsi koření Játrová paštika, celou šlehačku a vše rozmixujeme. Dáme do skleniček a 20 minut sterilizujeme.

Jemná brokolicová polévka

500 g brokolice očistíme a rozebereme na růžičky. 1 středně velkou bramboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme 500 ml mléka s 250 ml masového vývaru, vložíme brokolici a bramboru a zvolna vaříme doměkka 20 minut. Uvařenou zeleninu rozmixujeme, osolíme, okořeníme špetkou muškátového oříšku a ochutíme citrónovou šťávou. 150 ml 12 % smetany rozmícháme s 1 žloutkem a touto směsí krém zahustíme, ale nevaříme, pouze prohřejeme. Ozdobíme lístky kerblíku.

Koprový dresink

Půl hrnku majonézy, půl hrnku bílého jogurtu, trochu čerstvého sekaného kopru a 1 až 2 stroužky prolisovaného česneku dobře promícháme, přidáme hrst dobře posekaných vlašských ořechů a nakonec osolíme a opepříme.

Krušnohorské brambrdle

Z 1/2 kg hladké mouky a skleničky vody vytvoříme těsto, které osolíme. Z těsta vytvoříme placku, ze které vykrojíme kulaté placičky. Ty naplníme nádivkou, kterou připravíme z 300 g rozšťouchaných vařených brambor, 1/2 kg měkkého tvarohu, soli a pepře. Do každé brambrdle dáme trochu nádivky a přehneme ji. Brambrdle vaříme ve vroucí osolené vodě do té doby, než vyplavou na povrch. Podáváme je s najemno nakrájenou a na sádle dozlatova osmaženou cibulkou a vlastní smetánkou připravenou z tvarohu, mléka a soli.

Maďarská pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl, 1 lžička maďarského koření. Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti.

Mletá polévka

Do hrnce se studenou vodou dáme mleté maso (stačí tácek) a rozmělníme ho, přidáme 1 pokrájenou cibuli, pepř, sůl a tymián. Přivedeme k varu a přidáme kostku hovězího bujonu, 3 pokrájené brambory a 1/2 sáčku mražené zeleniny, vaříme do měkka a dochutíme majoránkou.

Nakládaný hermelín

Do sklenice na dno dáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek a na kousky nakrájený hermelín. Prosypeme provensálským kořením, barevným pepřem, chilli papričkou nebo i přidáme 1 lžíci koření gyros a vrstvíme do sklenice. Vše zalijeme olivovým olejem a 3 lžícemi balzamikového octu, může být i vinný. Necháme zaležet 3 dny a můžeme si pochutnat!

Pálivá pomazánka

250 g měkkého tvarohu vymícháme se 100 g másla a podle potřeby rozředíme pivem. Poté přidáme 1 menší jemně nakrájenou cibuli, 2-3 feferonky, sladkou papriku a kmín. Podle chuti osolíme a mažeme na chléb.

Pepřová omáčka

Do 1 litru vývaru dáme 4 žloutky a mícháme do zhoustnutí ve vodní lázni. Přidáme hořčici, drcené žampiony, drcený zelený pepř a krátce povaříme. Nakonec omáčku zjemníme máslem nebo smetanou. Hodí se k divočině a steakům.

Pivní polévka

1 l drůbežího vývaru, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malá kedlubna, 1 zelená paprika, 20 g strouhaného sýra, 400 ml světlého piva, sůl, pepř, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 feferonky.Na másle opražíme na kostky nakrájenou zeleninu a podusíme. Zaprášíme moukou, krátce opražíme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme. Feferonky nakrájíme na maličké kousky, opražíme na trošce másla a přidáme i s máslem k polévce. Přilijeme pivo, sýr, necháme přejít varem a odstavíme. Podáváme s topinkami z bílého chleba.

Pomazánka na topinky

300 g masitého paprikového boku umeleme, přidáme 3-4 stroužky prolisovaného česneku, 2 lžíce hořčice (možno i více), pálivou papriku a sůl a dobře promícháme. Mažeme na horké topinky a zapíjíme pivem.

Pomazánka á la humr - NOVĚ PŘIDÁNO

400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a zelený pepř. Rybí filé vaříme asi 12 minut doměkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.

Pomazánka z celeru - NOVĚ PŘIDÁNO

150 g celeru, 50 g majonézy, citrónová šťáva, sůl, cukr. Oloupaný a omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citrónovou šťávou a promícháme s majonézou.

Pomazánka z krabích tyčinek - NOVĚ PŘIDÁNO

Krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek. K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonézu v poměru, jak máte rádi.

Pórková polévka

300 g pórku, 3 lžíce másla, kostka masoxu, 1 1/2 l vody, 2 lžíce polohrubé mouky, muškátový květ, 2 dl smetany, žloutek, sůl. Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme masox a vaříme do měkka. Ze zbývající dávky másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme jí do polévky, rozšleháme, okořeníme muškátovým květem, osolíme a dále vaříme. Do hotové polévky vlijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem.

Provensálská pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

200 g Lučiny, 1 lžíce másla nebo Ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti,1 lžička provensálského koření. Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oregánem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.

Rybí pomazánka bez kostí - NOVĚ PŘIDÁNO

1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, 1lžička plnotučné hořčice, vegeta. V kuchyňském robotu nasekáme nadrobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, Podravka může, ale nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete.

Rybí pomazánka s avokádem - NOVĚ PŘIDÁNO

1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl,1 lžička grilu. Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citrónovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.

Rychlá vajíčková pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem – ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.

Silvestrovská pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě. Pikantní chilli vynechejte, pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citrónovou šťávou.

Sloní žrádlo - NOVĚ PŘIDÁNO

1 kg měkkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky. Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce balzamikového octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli. Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky.

Světová pomazánka na chlebíčky - NOVĚ PŘIDÁNO

3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka nebo bílý jogurt, sůl, 1 lžička pomazánkového koření. Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat.

Syrečky na špeku

Na sádle osmahneme 50 g špeku, kostičky chleba (ze dvou krajíců) a kousky olomouckých tvarůžků (50g), zalijeme 2 rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a necháme zapéct. Podáváme s pivem.

Sýrová pomazánka na topinky - NOVĚ PŘIDÁNO

120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka, 1 lžička garam masala. V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.

Sýrová pomazánka s burskými oříšky - NOVĚ PŘIDÁNO

100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen Wasabi, Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.

Sýrová pivní pomazánka s ořechy

Do 50 g rozehřátého másla vmícháme 80 ml světlého ležáku, pepř, 3 stroužky třeného česneku se solí a nakonec 250 g strouhaného sýra. Vše za mírného zahřívání mícháme tak dlouho, až vznikne hustá hmota. Tou namažeme opečenou veku či chléb a posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.

Ševcovský mls - NOVĚ PŘIDÁNO

500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru, 1 lžička country koření. Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.

Šunkové balíčky - NOVĚ PŘIDÁNO

1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 a 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru, lžička koření na špagety. Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme motouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Motouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.

Švestkáčová povidlovka

Z polohrubé mouky, 2 vajec, soli a 1/2 kg strouhaných brambor připravíme těsto. Vyválíme ho a připravíme malé válečky, které dáme vařit do vroucí osolené vody. 300 g švestkových povidel rozředíme ve 1/4 l mléka, přidáme hrníček cukru, skořici a promícháme. Horké knedlíky poléváme studenou švestkovou omáčkou a sypeme cukrem.

Tuňáková pomazánka - NOVĚ PŘIDÁNO

185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl. Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem.

Tuňáková pomazánka light - NOVĚ PŘIDÁNO

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl zelený pepř, koření asado. Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.

Tuňáková pomazánka na Moničin způsob - NOVĚ PŘIDÁNO

2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťávě, 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, 1 lžíčka kari Colomba, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice. Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami…

Vaječná pomazánka

5 natvrdo uvařených vajec oloupeme, nadrobno nakrájíme, přidáme2 najemno nakrájené sterilované okurky a 1 střední cibuli, přidáme špetku mletého pepře a podle chuti osolíme. Nakonec vmícháme majonézu. Podáváme na čerstvém chlebu s mlékem.

Vaječná pomazánka II. - NOVĚ PŘIDÁNO

250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice. Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva.

Vaječná pomazánka s česnekem - NOVĚ PŘIDÁNO

4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka. Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.

Vampíří strach - NOVĚ PŘIDÁNO

2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl, lžičku peperoncini. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, zelený mletý pepř a všechno dobře promícháme.

Vánoční čaj

Do kastrolu dáme 1/2 šálku medu, kousek skořice a 6 hřebíčků. Zalijeme 1 a 1/2 šálku vody a vaříme 5 minut. Uvaříme černý čaj, přidáme do něj 2 šálky pomerančového džusu, 2 vylisované citrony a vývar ze skořice, medu a hřebíčku. Oloupaný, na malé kostičky nakrájený pomeranč přidáme do čaje a dle chuti přidáme cukr.

Zapékaná pohanka

200 g pohanky, 150 g anglické slaniny, 200 g Eidamu, 4 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř. Pohanku uvaříme dle návodu, promícháme s rozškvařenou slaninou, česnekem a majoránkou, osolíme, opepříme, posypeme sýrem a zapečeme. Jako příloha je výborné kysané zelí.