S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Kliknutím na tlačítko "OK" souhlasíte s použitím preferenčních, statistických i marketingových cookies pro nás i naše partnery. Funkční cookies jsou v rámci zachování funkčnosti webu používány po celou dobu procházení webem. Podrobné informace a nastavení ke cookies najdete zde.

Úvod » Koření A–Z » Kerblík


        

Kerblík

10 g za 9,4Kč

 

Číslo produktu: 074
Gramáž
Naše cena bez DPH : 875,00 Kč (35,43 EUR)
Naše cena s DPH (12 %):
980,00 Kč (39,68 EUR)

do košíku:
  ks  

Kerblík – Jemná bylinka s anýzovým aroma

Kerblík (Anthriscus cerefolium) je jemná aromatická bylinka z čeledi miříkovitých, často přezdívaná jako „francouzská petržel“. Má svěží, lehce nasládlou chuť s nádechem anýzu a je nepostradatelnou součástí klasické francouzské kuchyně.

Chuť a aroma

Kerblík má jemnou, nasládlou a osvěžující chuť. Jeho aroma připomíná směs mezi petrželí a anýzem. Nejlépe vynikne, pokud se přidává až na konci vaření nebo do čerstvých pokrmů.

Použití v kuchyni

  • Dochucení polévek (např. jarní zeleninové, vaječné)
  • Skvělý do bylinkových másel, pomazánek či omelet
  • Součást francouzské směsi "fines herbes" (s pažitkou, estragonem a petrželí)
  • Výborný k rybám, drůbeži i čerstvým salátům

Zdravotní účinky

Díky obsahu vitaminu C, karotenoidů a minerálů podporuje kerblík imunitu a působí diureticky (močopudně). V lidovém léčitelství je ceněn pro své čisticí účinky na organismus.

Pěstování a původ

Původem ze Středomoří, dnes se kerblík pěstuje po celé Evropě. Daří se mu na polostinných místech a je ideální pro bylinkové zahrádky i pěstování v květináči.

TIP: Kerblík ztrácí tepelnou úpravou aroma – používejte ho čerstvý nebo přidávejte až na závěr vaření.

Kontakty

Koření od Sindibáda

Email: obchod@sindibad-koreni.cz

Telefon: +420 774 103 830 pouze e-shop

facebook.com/koreniodsindibada

NTc0MjNj