Kerblík (Anthriscus cerefolium) je jemná aromatická bylinka z čeledi miříkovitých, často přezdívaná jako „francouzská petržel“. Má svěží, lehce nasládlou chuť s nádechem anýzu a je nepostradatelnou součástí klasické francouzské kuchyně.
Chuť a aroma
Kerblík má jemnou, nasládlou a osvěžující chuť. Jeho aroma připomíná směs mezi petrželí a anýzem. Nejlépe vynikne, pokud se přidává až na konci vaření nebo do čerstvých pokrmů.
Použití v kuchyni
- Dochucení polévek (např. jarní zeleninové, vaječné)
- Skvělý do bylinkových másel, pomazánek či omelet
- Součást francouzské směsi "fines herbes" (s pažitkou, estragonem a petrželí)
- Výborný k rybám, drůbeži i čerstvým salátům
Zdravotní účinky
Díky obsahu vitaminu C, karotenoidů a minerálů podporuje kerblík imunitu a působí diureticky (močopudně). V lidovém léčitelství je ceněn pro své čisticí účinky na organismus.
Pěstování a původ
Původem ze Středomoří, dnes se kerblík pěstuje po celé Evropě. Daří se mu na polostinných místech a je ideální pro bylinkové zahrádky i pěstování v květináči.